Bilbana med AI, strömförsörjning

Bilbana med AI, strömförsörjning

Det finns flera saker att ta hänsyn till när det kommer till strömförsörjning.

  1. Störningar. Att separera de olika elektriska systemen/delarna.
  2. Pålitlighet. Med en isolerad källa kan man säkerställa strömförsörjningen till eventuell dator. Skulle den tappa spänning så är det stor risk att den stänger ner. Får datorn (eller andra komponenter) tillfälliga spikar så finns stor risk att de går sönder.
  3. Kontroll. Uppladdningsbara batterier och/eller batterier med indikatorer kan underlätta så man vet att ström är garanterad.
  4. Vikt. Batterier väger mycket och kommer påverka bilens prestanda mycket.

Vi har valt att ta ström till datorn från batteripack av en enkel anledning: mängden jobb. Batteriet väger mycket men vi slipper jobbet med att plocka ström från bilbanans krets. För vidare optimering kan detta sättet vara bättre dock.

Bilbana med AI, start och bilarna.

Bilbana med AI, start och bilarna.

När bilbanan levererades så påbörjades mätningarna. Bilen öppnades och det fanns en hel del olika saker som skulle räknas på. Vi behöver undersöka två olika (potentiella) störningar. Om vår bil står still och den andra bilen körs på full styrka. Hur mycket elektromagnetisk störning drabbas vår bil av då? Om vi kör vår bil på hög spänning. Hur mycket elektromagnetisk störning drabbas då vår Raspb…
H-brygga med enkortsdator och motor

H-brygga med enkortsdator och motor

Att kontrollera motorn från en enkortsdator kräver en H-brygga. H-bryggan kan variera enormt i komplexitet och tålighet. När man köper en H-brygga får man vara noga med följande: Hur hög spänning ska den klara av? Hur mycket ström ska den klara av? Hur många motorer ska den ha stöd för? Hur många olika sätt kan den påverka motorn? Logikspänning till H-bryggan. I sitt enklaste läge så sörjer H-…
Bästa batteriet för IoT eller inbyggda system

Bästa batteriet för IoT eller inbyggda system

Batterival är inte helt enkelt när det kommer till denna typen av projekt. I detta fallet är dessutom vikt också en faktor vilket gör det ännu svårare. Vissa enkortsdatorer går att strömförsörja direkt via GPIO-kontakterna, vissa behöver skydd- eller sidokretsar för att göra det möjligt (säkert). I vårt fall kör vi med en, så liten som möjligt, powerbank och micro USB. På det sättet slipper vi ett…
Rätt dator för projektet

Rätt dator för projektet

Inlägget är reklam för en produkt hos Kjell&Company och innehåller annonslänkar. I detta projektet ska vi försöka styra en av bilarna på en bilbana. Bilbanan är av skalan 1:32. Datorn som ska köra AI’n och kontrollera bilbanan är en Raspberry Pi Zero W.
Att löda på kretskortet

Att löda på kretskortet

När du löder direkt på kortet gäller det att vara försiktig. Skrapa alltid med en kniv på kortet om kontaktytan är platt på kortet. De flesta korten lackas och det är stor risk att även kontaktytan är lackad. Då finns det risk att tennet rinner runt bara. Det går också fint att ta bort ev. lack med medel, men var försiktig.
Löda fast bandkabel

Löda fast bandkabel

Att använda bandkabel när det går är att rekommendera. Ledarna är väldigt mycket mer skyddade och det är lättare att hålla koll på de. Mindre risk för trassel och att de åker in i andra komponenter eller hjul och bråkar. Det kan vara bra att, efter lödningen, fästa själva bandkabeln med lite häftmassa eller liknande för extra skydd. Detta gäller huvudsakligen under utveckling och testande av proje…
Bilbana med AI, bilbanan.

Bilbana med AI, bilbanan.

Bilbanas skala 1:32 gör att bilarna är ungefär 10-15cm långa, beroende på bilmodell. Det är en nyinköpt bilbana men det är fortfarande av den enklare typen. Två spår, en handkontroll per spår och en sladd till väggen.
AI-bilbana, utrustning

AI-bilbana, utrustning

Det krävs mycket utrustning när alla mätningar ska göras. Den största utmaningen hittills, för oss icke-elektroingenjörer, har varit att ta reda på hur eventuella filter ska konstrueras.
Test av sensorer, ställdon

Test av sensorer, ställdon

För att förbereda mjukvaru-modulerna och samtidigt testa accesstider så konstruerades här ett enkelt test. Datorn togglar (slår på och av) en av GPIO-kontakterna ett antal gånger. Tidtagning görs i mjukvaran med Pythons egna tidsbibliotek. På andra sidan sitter en röd LED för att ’visa’ effekten. Tiderna till ställdonen (LED i detta fall, motorn i framtiden) var tillfredsställande låga.
Bilbana med AI, handkontrollerna

Bilbana med AI, handkontrollerna

Handkontrollerna består av en potentiometer, ett ställbart motstånd. Ju längre in knappen trycks desto mer fart får bilen. Denna bilbanan (eftersom den är ny) levererades med handkontroller som också hade mekaniska begränsningar. Man kunde alltså ställa in olika ’maxfarter’, detta för att barn ska kunna köra utan att köra av hela tiden. Dessa ignorerar vi helt och hållet.